750 gr ayıklanmış,
kılçıksız hamsi
5-6 adet pazı
1 adet iri boy kuru soğan
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz,
karabiber,
pul biber
4 çay kaşığı mısır unu
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Ayrıca:1 su bardağı mısır unu
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Varsa 1 tatlı kaşığı toz sarımsak
4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 kg hamsiyi balıkçınızda ayıklatın. Başını ve kılçıklarını alıp çıkarsın. Böylece yaklaşık 750 gr hamsi kalacaktır. Tel süzgeçte yıkayıp, en az 1 saat süzülmeye bırakın.
Pazıları yıkayıp saplarıyla birlikte çok incecik doğrayıp derin bir kabın içine koyun. Soğanı yemeklik incecik, sarımsakları pirinç tanesi dilimleyip pazılara ekleyin.
Tuz, karabiber, pul biber ve mısır ununu ilave edip elinizle köfte yoğurur gibi yoğurun. İyice yumuşatıp, sıvı yağı gezdirip kaşıkla karıştırın ve bir kenara koyun.
Şimdi 22-25 cm çapındaki yanmaz yapışmaz bir tavaya 4 yemek kaşığı sıvı yağı koyup tavaya dağıtın. Geniş bir tabağa, 1 su bardağı mısır ununu koyup, tuz, karabiber ve varsa toz sarımsağı katıp karıştırın.
Şimdi hamsilerin her birinin bu mısır unlu karışıma önlü arkalı bulayın. Tavanın içine, hamsilerin parlak (derili kısmı) alta gelecek şekilde yan yana, dip dibe dizin. Yani tavayı tamamen kaplayın.
Üzerine pazılı harcı yayın. Tekrar hamsileri mısır ununa bulayıp, bu sefer derili kısmı üste gelecek şekilde dizin. Pazıların üstünü tamamen kapatın, tost gibi olsun. Şimdi kısık ateşin üzerine tavayı sallayarak 15 dakika kadar pişirin.
Bir düz kapak ya da tepsiyle hamsi tavayı ters çevirin. Diğer yüzünü de 10 dakika kadar pişirin. Sonra bir servis tabağına alıp, dilimleyerek ikram edin.